Geluidshinder 

13-12-2023

Windturbines maken op verschillende manieren geluid. Het draaien van de wieken zorgt voor een zoevend geluid: wanneer de wieken de mast passeren ontstaat een impulsachtig geluid. Dit wordt ook wel het helikopterwiekeneffect genoemd. Het geluid ontstaat doordat de lucht langs de wieken tegen de mast botst.

Het geluidsniveau van een windturbine moet voldoen aan de VLAREM II-wetgeving. Windturbines mogen meer geluid produceren dan andere geluidsbronnen.

Uit verschillende studies o.a. door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) blijkt dat het plaatsen van windturbines in de nabijheid van woningen gevolgen heeft voor de gezondheid van de inwoners. 

Geluidshinder kan leiden tot slaapverstoring, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsrisico's zoals vermoeidheid, verminderd prestatievermogen, cardiovasculaire aandoeningen, psychische aandoeningen,...

Diverse studies geven aan dat er een minimumafstand van 1500m à 2000m tot woningen moet worden gehanteerd. Dat is meteen een van de redenen waarom naburige landen andere afstandsregels hanteren.

Laagfrequent geluid

De ene persoon is gevoeliger dan de andere voor laagfrequent geluid. Dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd, Kinderen zijn hier gevoeliger voor. Laagfrequent geluid wordt omschreven als zeer lage tonen, gebrom of gezoem of als een druk die gevoeld wordt op de oren, het hoofd, de keel of de borst.

Windturbines zijn een bron van laagfrequent geluid. Laagfrequent geluid wordt als hinderlijk ervaren in een afgesloten ruimte zoals binnen in huis. 

Deze tonen gaan overal doorheen en planten zich over grote afstanden voort. Wanneer de Lokerse Feesten plaatsvinden, hoor je tot in onze buurt de basdreunen. Deze basdreunen hebben een lage frequentie en reiken dus kilometers ver. Hetzelfde geluidseffect hebben windturbines. 

Laagfrequent geluid wordt slecht geabsorbeerd door de lucht, bodem en obstakels. Doordat laagfrequent geluid slecht geabsorbeerd wordt, kan je jouw huis er niet tegen isoleren. Integendeel, uit studies blijkt dat de hinder van laagfrequent geluid na het aanbrengen van gevelisolatie in veel gevallen juist toeneemt.

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect dat langdurige blootstelling aan laagfrequent geluid heeft op mensen. Wel is duidelijk dat er een impact kan zijn zowel op lichamelijk als psychisch vlak. Hinder door laagfrequent geluid kan leiden tot stress, slapeloosheid, oorsuizingen, concentratieproblemen en vermoeidheid. Veel onderzoek haalt aan dat meer diepgaand onderzoek nodig is, hier kan je uitgaan van het principe 'waar rook is, is vuur'. In tegenstelling tot bij hoge frequenties is er geen wetgeving rond de blootstelling aan laagfrequent geluid. Als er binnen in huis overlast is door laagfrequent geluid, zal het zich vooral 's nachts voordoen omdat de omgeving dan stiller is en maskerende geluiden wegvallen.